Radicalisering: complex probleem zonder eenvoudige oplossingen

Nieuws - 27 september 2017

RadarAdvies directeur Omar Ramadan figureerde in september 2017 in een aantal mediaberichten over radicalisering, waaronder twee keer bij Nieuwsuur. Eén van de aanleidingen was de uitkomst van een evaluatierapport van de Inspectie van Veiligheid en Justitie: de helft van de gemeenten voert geen beleid tegen radicalisering.

De Inspectie riep kleine gemeenten op voorbereid te zijn. In de Volkskrant legde Omar uit dat dit niet betekent dat elke docent en wijkagent op training moet: “In een middelgrote gemeente volstaat het als een paar docenten, sociaal werkers en een wijkagent een cursus hebben gevolgd. Zwaarder hoef je het niet aan te kleden.”

Radicalisering: caleidoscoop van oorzaken die per persoon verschillen

De vele genuanceerde en geregeld ook minder verfijnde reacties over dit onderwerp via onder andere social media herbevestigen dat radicalisering een complex probleem is dat meer vergt dan eenvoudige oplossingen. Ontsporing in de puberteit kan een rol spelen, maar zeker niet altijd. Het kan een misstap zijn in een religieuze zoektocht, maar vaak ook niet. De overgang van criminaliteit naar gewelddadig extremisme is soms een route, maar een gevoel van discriminatie en uitsluiting is dat af en toe ook. Het is een caleidoscoop van oorzaken die per persoon verschillen, zo vertelde Omar in de Nieuwsuur uitzending van 14 september en diezelfde avond bij Met Het Oog Op Morgen.

Zorgen over moslims die zich gediscrimineerd voelen

Uit onderzoek onder 10.527 moslims in 15 EU-landen door mensenrechtenorganisatie European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) blijkt dat moslims in Nederland zich meer gediscrimineerd voelen dat in veel andere EU landen. Hier ervaart bijvoorbeeld 30 procent van de moslims discriminatie. “En dat is iets om je zorgen over te maken”, zei Omar in Het Parool. Hij waarschuwde ervoor dat als islamofobie het nieuwe normaal wordt, wederzijdse radicalisering zal oplopen.

Zorgen over Nederlandse kinderen die op de vlucht zijn

In de Nieuwsuur uitzending van 21 september vroeg Omar opnieuw aandacht voor zeer jonge Nederlandse kinderen die na een verblijf bij IS op de vlucht zijn. Met actieve begeleiding kan hun indoctrinatie beter aangepakt worden dan bij een ongemerkte terugkeer. Lees hier het bijbehorende artikel ‘Wat moet Nederland doen met kinderen van Nederlandse jihadisten in IS-gebied?

Radicalisering vroegtijdig signaleren en met een team aanpakken

Wij zijn al ruim 10 jaar een expert op het gebied van radicalisering en de preventie daarvan. Radicalisering is een proces dat je vroegtijdig moet signaleren en met een team van professionals moet aanpakken. Dat doen we in Nederland samen met gemeenten en de Rijksoverheid en in de hele Europese Unie voor de Europese Commissie. Overal werken we  samen met agenten, welzijnswerkers, docenten, hulpverleners en jongerenwerkers om radicalisering vroegtijdig te signaleren en te bestrijden. Lees hier meer over wat we voor uw organisatie kunnen betekenen.

Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs: