Veelgestelde vragen
Sociale vraagstukken zijn problemen die op maatschappelijk vlak spelen. Denk hierbij aan armoede, werkloosheid, integratie, klimaat, ongelijkheid enzovoort.
Binnen het sociaal domein vallen vraagstukken die te maken hebben met het maatschappelijk welzijn van mensen. Het gaat vooral om ondersteuning en participatie van inwoners op het gebied van:
Jeugd en opvoeding
Zorg en ondersteuning (Wmo)
Participatie en werk (Participatiewet)
Veiligheid en leefbaarheid (in samenhang met sociaal beleid)
Inclusie en gelijkwaardigheid
Leefomgeving en informele netwerken
RadarAdvies behandelt alle thema’s binnen het sociaal domein. Heb je een specifiek vraagstuk en ben je benieuwd of wij je verder kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.
Wij werken vooral aan vraagstukken op het gebied van:
Onze mensen zijn inhoudelijk deskundig, snappen hoe de politieke lijnen lopen en doen wat nodig is voor positieve vooruitgang. Moet er iets veranderen? Kan het beter? Wij zoeken uit wat er aan de hand is. Daarna zorgen wij voor de positieve verandering waar iedereen iets aan heeft.
Eerst kijken we met de ogen van inwoners en uitvoeringsprofessionals naar wat zij nodig hebben. Daarna vragen we ons af: in welke mate draagt welke strategie bij aan beter beleid?
Onze werkwijze omvat zo ongeveer:
Intakegesprek met de opdrachtgever
Analyse van de huidige situatie en wensen
Inclusief onderzoek
Aandragen van gepaste oplossingen
Uitvoeren van de gekozen oplossing en begeleiding bij implementatie
Evaluatie en bijstelling van oplossing waar nodig
Onze adviseurs doen eerst een grondig onderzoek naar de vraagstukken die in jouw organisatie spelen. Vervolgens wordt in samenspraak met de opdrachtgever een actieplan opgesteld. Met een actieplan brengen we kostenontwikkeling, knelpunten en beheersmaatregelen in kaart. We zijn er ook voor de uitvoering.
Samen met gemeenten, publieke organisaties, non-profitorganisaties en de rijksoverheid zetten we de schouders onder maatschappelijke problemen. Dit doen we in multidisciplinaire teams en oplossingsgericht, zodat het duurzaam werkt in de praktijk.
We ondersteunen organisaties en overheden bij het identificeren, analyseren en aanpakken van sociale uitdagingen en problemen. We gebruiken onze expertise en onderzoeksmethoden om inzicht te krijgen in de oorzaken en effecten van sociale vraagstukken. En we helpen bij het formuleren van oplossingen en het implementeren van verbeteringen.
Bij opgavegericht werken is het doel om de gemeente van een autoriteitspositie naar een positie middenin de samenleving te brengen. Opgavegericht werken zorgt onder andere voor burgeremancipatie, krachtenbundeling, draagvlak en cohesie, domeinoversteigende en gedeelde oplossingen en een gemeenschappelijke werkwijze.
Ja. Voor maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, gemeenten en ministeries is het essentieel om scherp zicht te hebben op de impact van beleid en uitvoering voordat nieuwe plannen worden gemaakt. Wij evalueren en onderzoeken samen met de doelgroep, zodat jij geen kansen mist voor positieve verandering.
Wij doen:
Actieonderzoek
Evaluatieonderzoek
Doelgroeponderzoek
RadarAdvies zet zich al sinds 1989 in voor een inclusieve, diverse en rechtvaardige maatschappij. Iedereen verdient immers gelijke kansen om zich te ontwikkelen. Zo komen we op voor mensen in een kwetsbare positie. Onze adviezen dragen we zelf ook uit. We zijn doeners. We zetten ons naast de dagelijkse werkzaamheden in voor maatschappelijke projecten, vergroenen de bedrijfsvoering en werken aan diversiteit.
Organisatieadvies is het proces waarbij een externe partij, zoals een consultancybureau, een organisatie helpt bij het identificeren van problemen en uitdagingen en het ontwikkelen van oplossingen en verbeteringen. Het doel van organisatieadvies is om de effectiviteit, efficiency en prestaties van een organisatie te verbeteren door middel van veranderingen in:
Cultuur
Strategie
Structuur
Processen
Leiderschap
RadarAdvies valt onder de RadarGroep. Dit betekent dat je bij ons niet alleen een adviseur in huis haalt, maar ook meteen de brede kennis van RadarVertige en RadarEurope. Hierdoor zijn we op verschillende niveaus en in uiteenlopende deelgebieden van de sociale sector gepokt en gemazeld.
RadarAdvies heeft zo'n 75 adviseurs die actief zijn op de thema’s van jeugd, participatie, radicalisering en democratie. Daarnaast zijn er ruim 100 zelfstandigen aan RadarAdvies verbonden. We beschikken over een breed kennisnetwerk van kundige adviseurs.