Tussenstand enquête Eenzaamheid los je niet alleen op

05 september 2018

Uit het voorlopige resultaat van onze online enquête Eenzaamheid los je niet alleen op blijkt dat bij een meerderheid van de 25 respondenten een specifieke aanpak eenzaamheid is opgenomen in het coalitieakkoord van hun gemeente. De uitwerking vindt plaats in de vorm variërend van ambassadeurs op straatniveau en een geluksroute tot uitwerking van plannen of vorming van coalities.

In vervolg op de eerste uitkomsten zoeken we samen met betrokken gemeenten de verdieping op. Ons doel is om geleerde lessen en succes met elkaar te delen. Bij voldoende interesse in de vorm van een  bijeenkomst. Meedoen aan de enquête kan nog tot 27 september. 27 september is ook het begin van de Week tegen Eenzaamheid.

Gemeenten en vaker nog lokale partijen zorg en welzijn, vrijwilligers (oud en jong), creatieve ondernemers (kunstenaars), geven op verschillende wijze invulling aan hun aanpak: variërend van vele initiatieven tot planvorming en vorming van een lokale Coalitie Erbij. Mooie voorbeelden zijn:

  • een geluksroute
  • grip en glans
  • ambassadeurs op straatniveau
  • de inzet van participatiecoaches
  • samenwerking op lokaal niveau (tussen bijvoorbeeld hulp bij huishouding en een welzijnsorganisatie)
  • de inzet van actieve burgers of ondernemer als vrijwilliger in de buurt

Veel gemeenten maken een specifiek plan voor hun aanpak eenzaamheid, waarin ouderen vaak centraal staan, enkelen benoemen ook jongeren als aandachtsgebied. Waar doelgroepen niet meer in beleidsstukken voorkomen, treffen we nu ouderen toch weer aan. Dit is een opgave én een kans om met de kwaliteiten en inzet van inwoners, jong en oud, en alle andere partners in actie te komen.