Doelgroeponderzoek waardoor je beter begrijpt wat nodig is
Wie zijn de mensen voor wie jij werkt, aanbod ontwikkelt of beleid schrijft? Weten wat hen bezighoudt en hoe je hen op de juiste manier bereikt, is cruciaal om positieve verandering mogelijk te maken in hun leven.
Effectief beleid of passend aanbod staat of valt met de mate waarin het aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Hoe representatief is jouw beeld van die doelgroep, denk je? Laat het ons onderzoeken, zodat jij gericht kunt bijdragen aan echte impact.

Wij zoeken het voor je uit, zodat jij de brug kunt slaan
De resultaten van ons doelgroeponderzoek verdwijnen niet in een la. Met onze inzichten én praktische handvatten kun je meteen aan de slag. Je weet nu wat beter werkt voor de mensen om wie het gaat en hoe jij het verschil kunt maken.

“Met het doelgroeponderzoek van RadarAdvies is de mythe uit de Zaanse wereld geholpen dat de jeugdteams te veel bezig zouden zijn met enkelvoudige problematiek.”- Pieter van den Born, directeur bestuurder Stichting Jeugdteam Zaanstad
Subdoelgroepen binnen doelgroepen
We brengen verschillende subdoelgroepen binnen je brede doelgroep scherp in beeld. Je krijgt inzicht in hun behoeften, persoonlijke situaties en knelpunten. Ook laten we zien hoe zij zélf willen worden aangesproken en wat er nodig is om hen echt te ondersteunen en verder te helpen.
Met doelgroeponderzoek zorgen wij ervoor dat jij:
een helder beeld krijgt van de doelgroep en relevante subdoelgroepen.
de leefwereld van moeilijk bereikbare (sub)doelgroepen beter kunt begrijpen.
het bereik, de tevredenheid en de communicatie kunt optimaliseren.
diepgaande analyses per groep ontvangt, zoals: kenmerken, behoeften, knelpunten, vindplaatsen, kanalen en tone of voice.
zíet wat de ervaring en beleving van de doelgroep is door onze visuele weergave.
Van inzicht naar resultaat
De inzichten die we verkrijgen, verwerken we in handige bouwstenen en concrete vormen die passen bij de vraag en de resultaten, zoals:
persona’s, ideaaltypes en klantprofielen om beleid en dienstverlening te verbeteren.
klantreizen en service blueprints om de verbeterkansen te ontdekken van proceservaringen.
user stories om te kunnen reflecteren op ervaringen en behoeften van de doelgroep.
prototypes in co-creatie om nieuwe ideeën en oplossingen samen met de doelgroep vorm te geven.
Nieuwsgierig naar hoe wij onze inzichten concreet maken? Bijvoorbeeld met persona's.
Hoe benaderen wij doelgroepen?
We verdiepen ons in de context en zoeken actief naar de ogen en oren in een gemeente of wijk of jouw werkgebied. We leggen contact met sleutelfiguren die ons helpen verbinding te maken met de doelgroep, signaleren kansrijke vindplaatsen en creëren mogelijkheden voor ontmoeting. De kennis van deze sleutelfiguren gebruiken we ook om onze aanpak en methoden verder aan te scherpen, zodat die naadloos aansluiten.
Waar mogelijk zetten we onderzoekers in die goed aansluiten bij de doelgroep – gelijkwaardig in houding – en soms zelfs met relevante geleefde ervaring.
Onze onderzoekers:
verbreden jouw blik op de doelgroep
kijken door de ogen van je doelgroep
stappen in de schoenen van je doelgroep
geven inzicht in hun behoeften en hun oplossingen
Doelgroeponderzoek in vogelvlucht
Voorbereidingsfase
Met deskresearch bouwen we voort op bestaande theorie, kennis en ervaring. We verdiepen ons in wat al bekend is bij een organisatie, in de demografische samenstelling en in de sociale kaart: welke organisaties, stichtingen en initiatieven kunnen ons meer vertellen? Daarna maken we een vliegende start met een brede kick-off waarin we onder andere kansrijke vindplaatsen en sleutelfiguren ophalen.
Doelgroeponderzoek
We interviewen alvast belangrijke sleutelfiguren en ‘gatekeepers’: zij zijn een belangrijke toegang naar de doelgroep zelf. Zij helpen ons om de juiste tone of voice en onderzoeksmethoden voor de doelgroep te bepalen. Belangrijke bijvangst: zij leren ons alvast beter kennen. Hun vertrouwen is belangrijk om met hun achterban, de doelgroep zelf, in contact te komen.
Ontwikkelfase
We komen steeds dichter bij de doelgroep door contacten van sleutelfiguren te benaderen, en door het bezoeken van activiteiten en vindplaatsen. Door onze laagdrempelige manier van interviewen, ontstaat er vertrouwen. We nemen de tijd voor elk gesprek, zodat we goed inzicht krijgen in de context waarbinnen praktijkgerichte oplossingen moeten worden gevonden.
Door relevante inzichten rond inwoners te verwerken, brengen we in kaart om wie het gaat, wat de belangrijkste kenmerken en verschillen zijn en wat hun motivaties, drempels en activeringen zijn voor ondersteuning. Daarna valideren we de doelgroepomschrijvingen en verscherpen ze verder aan. Ook toetsen we bijbehorende oplossingsrichtingen in samenspraak met de doelgroep en sleutelfiguren
Ontwerp en rapportagefase
We ontwikkelen en visualiseren de definitieve doelgroepomschrijvingen en bijbehorende oplossingsrichtingen of hun ideale proces. Zo is concreet inzichtelijk welke benadering en aanbod passend is en via welke kanalen, boodschappen en communicatie inwoners bereikt kunnen worden. De overkoepelende inzichten, conclusies en aanbevelingen verwerken we in een onderzoeksrapport.
Praktijkvoorbeelden doelgroeponderzoek
Opdrachtgever: gemeente Dronten
Onderzoek: armoede onder werkende inwoners van Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen.
Opdracht: Onderzoeken waarom een deel van de werkende inwoners geen gebruikmaakt van de gemeentelijke ondersteuning.
Opdrachtgever: gemeente Coevorden
Onderzoek: klantreisonderzoek naar de dienstverlening aan inwoners met een verminderd arbeidsvermogen.
Opdracht: Helder krijgen in hoeverre de dienstverlening aansluit op hun leefwereld en behoeften en welke wijzigingen in het dienstverleningsconcept gewenst zijn.