Actieonderzoek verandert het proces

Je wilt verbeteren, maar loopt vast. In de uitvoering. In overleg. Of in het vinden van écht draagvlak. Dan helpt actieonderzoek. Geen dikke rapporten achteraf, maar samen met inwoners, professionals en partners onderzoeken, bijsturen en meteen toepassen wat werkt.

Actieonderzoek

Actieonderzoek = verbinding in actie

Wij brengen mensen rond een vraagstuk samen: beleidsmakers, inwoners, praktijkprofessionals. Samen geven we betekenis aan wat er speelt. Zo ontstaat ruimte om te veranderen terwijl het proces nog loopt. En het mooie: deelnemers voelen zich gehoord én mede-eigenaar van de uitkomst.

“Waar een ‘normaal’ onderzoek een weergave van de situatie op papier is, hielden we dankzij het actieonderzoek van RadarAdvies - als organisatie - feeling met de doelgroep.”
- Miriam Groenhof, programmamanager Alzheimer Nederland

Doel actieonderzoek = gelijktijdig veranderen

Geen eindeloze analyse, maar samen leren, proberen en bijstellen. Terwijl de uitvoering loopt. Zo ontstaat direct effect: op houding, samenwerking, aanpak. Wij doen mee, observeren, stellen bij – zonder de regie over te nemen. En zodra we een kans zien om iets te verbeteren, grijpen we die.

Participerende betekenisgevers

Als actieonderzoekers zijn wij niet de neutrale buitenstaander, maar de participerende betekenisgevers die gelijktijdig aan het onderzoek keuzes voorstellen. We oefenen zo min mogelijk invloed uit op de onderzochte context, maar we willen wel graag een directe bijdrage leveren aan positieve verandering.

Onderzoeksfasen

  1. We starten met gesprekken: wat wil je leren, wat speelt er bij de doelgroep?

  2. Samen maken we een plan – klein, overzichtelijk, gericht op actie.

  3. We voeren uit, observeren wat er gebeurt en reflecteren met betrokkenen.

  4. We passen aan, testen opnieuw – en doen dat in korte cycli. Zo blijven we in beweging én dichtbij de mensen om wie het gaat.

Verslaglegging

We houden tussentijds bij wat we leren en wat er verandert. Geen standaard rapport, maar een vorm die past bij jouw vraag: van terugkoppeling op een overleg tot een visueel overzicht of eindrapportage.

Even sparren?

Vraag je je af of actieonderzoek iets voor jouw vraagstuk is? We denken graag mee. Eén gesprek helpt vaak al om het scherper te krijgen.

Praktijkvoorbeelden actieonderzoek

Opdrachtgever: Alzheimer Nederland.
Onderzoek: pilot Dementievriendelijke ontmoetingsplekken.
Onderzoeksvraag: draagt het ondersteuningspakket voor ontmoetingsplekken voldoende bij aan een dementievriendelijke buurt?

Opdrachtgever: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Onderzoek: verkennend actieonderzoek Verbindend omgaan met ongenoegen.
Onderzoeksvraag: wat zijn de mogelijkheden om tijdens het leertraject, vanuit verschillende disciplines en samen met de betrokken overheden, na te denken over en te leren van de gestelde opgaven?

Interesse in de mogelijkheden die passen bij jouw vraag? Laat het ons weten! Bel of mail Paulien
Paulien Schaank