Uit de media: RadarAdvies over deradicalisering

03 oktober 2018

Vrijdag 28 september 2018 werd Omar Ramadan, voormalig directeur van het Radicalisation Awareness Network, onder andere in het NOS radioprogramma Met het oog op morgen geïnterviewd over deradicalisering en over de weg die naar de radicale Islam leidt. Dit naar aanleiding van de aanhouding van zeven mannen op 27 september 2018 die er op dat moment van werden verdacht dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. 

Dit zijn delen uit het radioprogramma Met het oog op morgen:

Deradicaliseringsprogramma’s zijn continu aan verandering onderhevig. Er is niet één deradicaliseringsprogramma dat bij iedereen werkt. “Het is ze met ‘vallen en opstaan verbeteren”, legt Omar Ramadan uit. “Er is – gelukkig – nog maar weinig ervaring mee, en ook de pech dat er nog maar weinig onderzoek naar gedaan is. ‘…’ Het zal nog een tijd duren voor we weten wat wél werkt en wat niet. In ieder geval is duidelijk dat je niet hét beste programma hebt dat op iedereen van toepassing is. Eigenlijk moet je kijken naar hóe iemand geradicaliseerd is.”

 

Dé remedie zou zijn ‘woning, wijf en werk’, actueel of ouderwets?
“Als je er in een vroege fase bij bent, mensen die nog geen misdaden hebben begaan, maar wel in hun zoektocht op weg naar hun eigen identiteit worden beïnvloedt door mensen met een extremistische ideologie dan werkt dat. ‘…’ Exit-programma’s of deradicaliseringsprogramma’s, die nog in de kinderschoenen staan, zullen zeker niet perfect zijn, maar wat je wel bij al die programma’s ziet is dat het de inzet vergt van een heleboel mensen om een bepaalde persoon heen. School, werk en misschien zelfs ook familie.”

‘Dé Nederlandse aanpak’ om terrorisme te bestrijden
Omar een dag later over de aanleiding van de zeven verachten die op 27 september 2018 werden opgepakt: “Volgens mij zal de komende dagen steeds meer in het nieuws komen dat er veel sociaal werkers, mensen van de gemeente, een deel van dit zevental redelijk in beeld hadden en wisten van hun radicaliseringsproces en wisten dat ze uit detentie waren gekomen en dat is ook weer een bewijs van misschien wel de Nederlandse aanpak waarbij veel betrokken instanties hun ogen en oren open houden, met elkaar samenwerken, signalen delen en er dan hopelijk op tijd bij zijn.”

“U noemt dit een Nederlandse aanpak. Bestaat er dan ook een on-Nederlandse aanpak?”
“Die Nederlandse aanpak wordt weleens in een Europese context genoemd. Ik doe dit werk voor allerlei landen in de Europese Unie en in andere EU-landen is het niet vanzelfsprekend dat jeugdzorg, onderwijs en wijkagenten bijvoorbeeld heel gemakkelijk met elkaar schakelen en signalen delen. En dit wordt dan weleens de Nederlandse aanpak genoemd.”


Overige berichtgeving naar aanleiding van de aanhouding van zeven verdachten op 27 september 2018

adOud-directeur van het Radicalisation Awareness Network Omar Ramadan in het artikel Nieuwe lichting jihadi’s bedreigt ons land in het Algemeen Dagblad:

‘Binnenkort buigt Omar Ramadan van het Radicalisation Awareness Network zich met Europese ministers en gevangenispersoneel over de op handen zijnde vrijlating van jihadisten. “We moeten in de gevangenis vanaf dag één aan de slag om deze mensen op andere gedachten te brengen, ook al zal dat in niet alle gevallen lukken.”

“De weg die naar de radicale Islam leidt is immers even grillig als de weg terug, benadrukt Ramadan. “Radicalisering kan plaatsvinden om veel verschillende reden. Een sterke ideologische overtuiging, het willen vechten tegen onrecht, maar ook het vinden van een thuis bij gelijkgestemden. Een slechte thuissituatie, psychische problemen: heel verschillende persoonlijke omstandigheden kunnen leiden naar dezelfde ideologie”.’


logo 150

Oud-directeur van het Radicalisation Awareness Network  Omar Ramadan zegt in het artikel Opsluiting jihadverdachten blijft ‘duivels dilemma’, bewijst Hardi N. op de website van de NOS dat het een ‘duivels dilemma is’ over het al dan wel of niet opsluiten van terrorismeverdachten.

Omar: “Als terrorismeverdachten bij elkaar worden opgesloten, bestaat de kans dat ze verder radicaliseren of zelfs een terroristische cel vormen in de gevangenis. Als jihadisten op normale afdelingen belanden, beïnvloeden ze mogelijk andere gedetineerden.”

Volgens het artikel van de NOS ‘lijkt het Ramadan een goed idee om onderscheid te maken tussen leden van terroristische groepen. Die bestaan zowel binnen als buiten de gevangenismuren uit leiders en meelopers.’. Hierover zegt Omar: “Een aanpak zou kunnen zijn om de meelopers los te weken van de groep en ze tussen normale gevangenen te plaatsen om verdere radicalisering te voorkomen.”