EU kenniscentrum radicalisering blijft in NL

27 november 2019

De Europese Commissie heeft vrijdag 22 november 2019 gemeld haar Radicalisation Awareness Network (RAN), dat tot nu toe bijna alle EU-inzet ter bestrijding van gewelddadig extremisme bundelt, opnieuw te willen gunnen aan een consortium onder leiding van RadarEurope en RadarAdvies. De 16 overige consortiumleden komen uit 11 andere lidstaten.

Radar heeft RAN begin 2012 opgezet na een eerste aanbesteding en het toen vlot weten uit te bouwen tot een netwerk van duizenden eerstelijnsprofessionals uit 10 sectoren, zoals politie, onderwijs, reclassering en (geestelijke) gezondheidszorg. Eind 2015 werd dit EU paradepaardje een tweede keer aan Radar en partners gegund.

De opdracht was om het RAN uit te bouwen tot een kenniscentrum dat sindsdien EU-instellingen en -lidstaten heeft ondersteund op een variëteit aan prioriteiten, zoals ondersteuning bij:

  • het detineren en re-integreren van veroordeelde terroristen
  • het verbeteren van lokale samenwerking in vroege signalering
  • het betrekken van onderwijs
  • ondersteuning van civil society campagnes tegen haat en extremisme
  • (via RAN YOUNG) de inzet van jongeren als peers tegen radicalisering

De derde RAN-gunning aan het Radar-consortium gaat 1 januari 2020 in. Prioriteiten lijken de opkomst en verharding van rechts extremisme, polarisatie, de mogelijke terugkeer van kinderen en moeders uit voormalig IS-gebied, (wetenschappelijk) bewezen interventies om extremisten te re-integreren en het gebruik van getuigenissen van terreurslachtoffers om radicalisering in de kiem te smoren.

Neem voor meer informatie gerust contact op met Marije Meines.