Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet luidt: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Alle vormen van discriminatie zijn strafbaar op grond van artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht.
Delicten, zoals mishandeling, openbare geweldpleging, belediging, vernieling, brandstichting of doodslag kunnen zwaarder worden bestraft indien er een discriminatoir motief aan ten grondslag ligt. Dit noemt men een zogenaamd codis-feit. Het Openbaar Ministerie behandelde in 2018 83 discriminatie- en 312 codis-feiten (Art 1., Discriminatiecijfers in 2018 – 2019.). Verder geeft 27% van de bevolking aan discriminatie te hebben ervaren (SCP, Ervaren discriminatie in Nederland II, 2020). Zij voelen zich onheus bejegend (naroepen, schelden, spugen, pesten en erger) of ongelijk behandeld in verschillende situaties op basis van bijvoorbeeld huidskleur, achtergrond, religie, gender of seksuele voorkeur. Er wordt vaak geen aangifte gedaan van discriminatie.
Discriminatie: we kunnen er niet omheen.
Samen oplossen kunnen we wél.
Discriminatie is helaas een feit en er zijn tal van voorbeelden te noemen: de Black Lives Matter beweging heeft ook in Nederland aanhangers. Er zijn jonge vrouwen die graag een hoofddoek willen dragen, maar dit niet durven uit angst voor negatieve reacties en minder kansen. Sollicitanten van Nederlandse komaf met een geweldsdelict op hun strafblad maken meer kans uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan sollicitanten met een niet-westerse achternaam zonder strafblad[1]. Discriminatie wordt het meest ervaren op de werkvloer en bij gebruik van collectieve, gemeentelijke voorzieningen[2]. De spanningen die dit in het alledaagse leven met zich meebrengt en de schadelijke effecten op de lange termijn, vragen nu om aandacht op lokaal niveau.
Wat wij kunnen doen om discriminatie te helpen voorkomen
Uit onderzoek dat wij hebben uitgevoerd naar moslimdiscriminatie in Nederland en hoe dit tegen te gaan, was een van de belangrijkste lessen dat ontmoeting, wederzijds respect en kennisuitwisseling gefaciliteerd kunnen worden om bij te dragen aan een samenleving waarin discriminatie minder voor komt. Daar kunnen wij u als gemeente, onderwijsinstelling of commercieel bedrijf in bijstaan.