Rik Scheele

Senior adviseur

Expertises

Profiel

Rik is een expert en adviseur op het gebied van zowel lokale als landelijke overheidsvraagstukken. Hij heeft jarenlange managementervaring en beleidservaring binnen de overheid. Hij studeerde stadssociologie aan de Universiteit Utrecht en begon zijn loopbaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als adviseur en projectmanager, onder andere op het gebied van Grotestedenbeleid, lokaal veiligheidsbeleid en beleid om radicalisering te voorkomen en tegen te gaan. Daarna werkte hij voor de gemeente Gouda in vele adviserende en leidinggevende functies op het gebied van communicatie, veiligheid, radicalisering en maatschappelijk beleid.

In 2020 is Rik bij RadarAdvies gaan werken als senior adviseur. Hij werkt met name voor het Radicalisation Awareness Network van de EU. Rik heeft veel ervaring in het coördineren tussen verschillende actoren en organisaties op het gebied van zorg en veiligheid. Hij gedijt goed in verschillende omgevingen door zijn strategische en communicatieve vaardigheden. Tot slot heeft Rik veel ervaring in het begeleiden van (digitale + offline) bijeenkomsten en het vinden van de juiste werkvormen voor de betreffende groep.

Projecten

  • Radicalisation Awareness Network (RAN) in opdracht van de Europese Commissie 
    RAN is een netwerk van momenteel zo’n 5000 eerstelijnswerkers, zoals docenten, agenten en jongerenwerkers uit alle 27 EUlidstaten, om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ook produceren we beleidsadviezen voor lidstaten, zoals onlangs, vanuit de werkgroep van gevangenispersoneel, over de detentie van verdachten en veroordeelden van terrorismemisdrijven of over de aanpak van terugkeerders of groepen rechts-extremisten. RadarAdvies heeft RAN opgezet en begeleidt nu de 10 werkgroepen van het netwerk. RAN is gericht op de preventie van radicalisering en gewelddadig extremisme.