Gemeenten hebben als regiehouder een cruciale rol bij de lokale aanpak van radicalisering. Wij hebben als experts radicalisering een belangrijke ondersteunende rol; mede door onze vijftien jaar ervaring in het Europese preventieveld weten we hoe we een stevige bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van lokale preventieve aanpakken. Ons gezamenlijke doel: het creëren van bewustzijn, deskundigheid en het vergroten van de handelingsbekwaamheid van professionals in het sociaal domein.
In 2008 hebben we in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken het kennis- en adviescentrum Nuansa opgezet en bemenst (tot 2011). In 2011 volgde de opdracht van de Europese Commissie om voor eerstelijnswerkers uit de Europese Unie het Radicalisation Awareness Network (RAN) op te zetten. Dit coördineren wij nu nog steeds. Onze Nederlandse opdrachtgevers zijn onder meer: gemeenten, zorg- en onderwijsinstellingen, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het NCTV en het Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering.
Onze experts verenigen inzichten uit de leefwereld, werkwijze, uitdagingen en krachten van eerstelijnswerkers bij de preventie van radicalisering. Met deze kennis en expertise ondersteunen we gemeenten met:
- de ontwikkeling van interventies, aanpakken en netwerken
- de evaluatie van projecten en interventies
- trainingen, workshops en kennissessies