Onderzoek naar aansturing en financiële stromen

05 juli 2017

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deed RadarAdvies onderzoek naar de (buitenlandse) aansturing en financiële stromen en de rol die Turkse religieuze stromingen en organisaties spelen in het integratieproces. Minister Asscher bood het onderzoek vandaag aan de Tweede Kamer aan.

In politiek en publiciteit zijn Turkse Nederlanders en hun organisaties de afgelopen jaren veel besproken. Recente ontwikkelingen in Turkije hebben het debat in Nederland verscherpt. Het gaat dan om de verijdelde coup van 15 juli 2016, de vervolging van de Hizmet- of Gülen-beweging en het referendum van 16 april 2017. Er is daarbij veel gesproken over hen in plaats van met hen.

Praktijkonderzoek (buitenlandse) aansturing en financiële stromen

Om uitvoering te geven aan een Tweede Kamermotie, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) RadarAdvies opdracht gegeven een praktijkonderzoek uit te voeren naar de (buitenlandse) aansturing en financiële stromen van een viertal Turks Nederlandse organisaties en bewegingen. RadarAdvies heeft hun vertegenwoordigers en achterban geïnterviewd, maar ook sleutelfiguren, andere organisaties en experts. Er zijn groepsgesprekken gehouden met zowel Turkse Nederlanders die de regering-Erdoğan steunen als het regime bekritiseren. Er is gesproken met ouderen die zelf zijn gemigreerd en jongeren die al generaties in ons land zijn geworteld.

Turks Nederlandse organisaties en bewegingen

De vier zogeheten Turks Religieuze Stromingen en Organisaties (TRSO’s) die zijn opgenomen in het onderzoek:

  •          Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN), de koepelorganisatie van de Süleymancı beweging in Nederland
  •          Islamitische Stichting Nederland (ISN), de eigenaar van de Diyanet moskeeën in Nederland
  •          De twee Nederlandse federaties van Milli Görüş
  •          Het landelijke Hizmet-overleg, daarbij gefaciliteerd door Platform INS, als informele vertegenwoordigers van de Hizmet- of Gülen-beweging

Volledige onderzoek ‘Wat zijn dat nou voor clubs’

Lees het volledige onderzoek naar de (buitenlandse) aansturing en financiële stromen ‘Wat zijn dat nou voor clubs?’ via de gepubliceerde  kamerstukken van de Tweede Kamer.