Professionals in het sociaal domein trekken hun lessen uit de effecten die een (gedeeltelijke) lockdown door corona heeft op hun vakgebied. Zoals jeugdhulpprofessionals met hun kijk op jongeren die jeugdhulp krijgen. Het gaat vaak om negatieve effecten in schrijnende situaties. Dat zien ook onze collega’s in hun werk als adviseur jeugdhulp en interim programmamanager acute hulp. Zij begeleiden het proces om met lokale inzichten – op korte en lange termijn – tot betere jeugdhulp te komen. Bijvoorbeeld met een regionale roadmap als handvat.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd concludeerde in haar Sectorrapportage Jeugd van 1 september 2020 dat een deel van de problemen bij jongeren ernstiger werd door de gevolgen van corona en dat sommigen langer moesten wachten op hulp.
Negatieve effecten voor jeugdhulp tijdens eerste lockdown
Tijdens de eerste lockdownperiode verloor de hulpverlening in veel gevallen het zicht op kwetsbare gezinnen. Veel preventieve hulp werd uitgesteld en aanbieders van residentiële hulp kozen eerder voor beperkende maatregelen dan nodig was.
Positieve effecten voor jeugdhulp tijdens eerste lockdown
Hulpverleners voerden vaker een gesprek via beeldbellen en tijdens een wandeling. Sommige gezinnen hadden baat bij minder afspraken en drukte; ze ontdekten hun eigen kracht. Daarnaast is er ook een groep kinderen voor wie de rust van thuisonderwijs goed uitpakte.
Blijf geleerde lessen vertalen naar eigen praktijk
Er zijn dus belangrijke lessen te leren uit de lockdownperiodes. Zowel over de kwetsbaarheden en aandachtspunten in de jeugdhulp als lessen over hoe de jeugdhulp ook na corona beter georganiseerd kan worden. De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd benoemt hierbij dat het belangrijk is dat jeugdhulpaanbieders de positieve ervaringen vasthouden en de geleerde lessen blijven vertalen naar hun eigen uitvoeringspraktijk.
4 vragen ter voorbereiding op betere jeugdhulp na lockdown(s)
Hoe brengt u voor uw gemeente in kaart wat de geleerde lessen zijn? En hoe houdt u deze vast? Dat begint met het stellen van de juiste vragen. Bijvoorbeeld:
- Wat heeft corona voor inzichten gegeven over gezinnen in uw gemeente?
- Wat heeft corona voor inzichten gegeven over de aanpak van jeugdhulp en de samenwerking hierin?
- Welke lessen zijn het belangrijkst om als eerste mee aan de slag te gaan?
- Welke aandachtspunten zijn er nog zolang we niet van de gevolgen van corona af zijn?