Jongerenwerk is een belangrijk onderdeel van de lokale pedagogische basis die kinderen en jongeren nodig hebben om goed op te groeien. Toch is voor gemeenten vaak onvoldoende duidelijk waar ze jongerenwerk voor in kunnen zetten. Een risico is dat het een ‘duizenddingendoekje’ wordt dat de overloop uit bijvoorbeeld onderwijs, zorg en veiligheid op moet dweilen, waardoor niet de maximale potentie wordt benut. De gemeente Oisterwijk wil het jongerenwerk zo goed mogelijk inzetten en vroeg ons om een brede evaluatie. Nu werken de gemeente en lokale jongerenwerkorganisatie R-Newt samen aan een heldere opdracht met reële resultaatsverwachtingen. En: een stevigere lokale samenwerking met partners in de sociale basis.

“De neuzen staan nog meer dezelfde kant op en we hebben handvaten waar we concreet mee verder kunnen. De uitkomsten van het rapport komen bovendien van pas voor mijn werk in andere gemeenten.”- Bente van Broekhoven, staffunctionaris Innovatie en Beleid bij R-Newt

“Ik vind het slim van gemeente Oisterwijk om ons te vragen om de positie van jongerenwerk in het licht van huidige en toekomstige maatschappelijke opgaven te bekijken. Als je dit als gemeente zó aanvliegt dan benut je de preventieve kracht van het jongerenwerk waardoor jongeren de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.”- Mark Snijder, adviseur RadarAdvies
Situatie
Ambulant en accomodatiegebonden jongerenwerkIn Oisterwijk wordt het jongerenwerk uitgevoerd door jongerenwerkorganisatie R-Newt (onderdeel van ContourdeTwern). Sinds augustus 2023 maakt R-Newt hierbij gebruik van jongerencentrum The Source. Deze accommodatie wordt inmiddels gefinancierd uit structurele middelen. Jongerenwerk is een dossier dat extra aandacht krijgt binnen de gemeenteraad van Oisterwijk en de raad wil graag geïnformeerd worden over de (toegevoegde) waarde van een dergelijke accommodatie en in algemenere zin over de betekenis van het jongerenwerk voor de lokale jeugd.
Opdracht
Brede evaluatie van het jongerenwerkRadarAdvies is door de gemeente Oisterwijk gevraagd om een breed ingestoken evaluatie uit te voeren van het jongerenwerk, inclusief accomodatiegebonden jongerenwerk. Het moet niet alleen een terugblik zijn: deze nulmeting moet dienen als een basis van gedeelde uitgangspunten, een bepaalde eenduidigheid waarop gemeente, jongerenwerk en samenwerkingspartners verder kunnen bouwen.
Vragen die spelen zijn onder andere: wat is het jongerenwerk, wat doet het jongerenwerk wel en niet, wanneer is het jongerenwerk kwalitatief goed en hoe zet je het jongerenwerk in binnen de beweging die de Hervormingsagenda Jeugd met zich meebrengt?
De ideeën hierover zijn bij de verschillende betrokken partijen nu nog wisselend. De nulmeting moet de huidige lokale situatie duiden op basis van van wetenschappelijke kennis over jongerenwerk, maar ook de connectie maken met (landelijke) maatschappelijke ontwikkelingen, waaronder de Hervormingsagenda Jeugd.
Aanpak
Literatuuronderzoek en interviewsOm een duidelijk beeld van het jongerenwerk in Oisterwijk te krijgen, zijn de volgende dingen gedaan:
Bureauonderzoek: het bestuderen van rapportages, data-overzichten, onderzoeken en beleidsdocumenten, van zowel lokale als landelijke (wetenschappelijke) bronnen, inclusief een inventarisatie van de wetenschappelijke kennisbasis van het jongerenwerk.
Kwalitatieve interviews: het houden van individuele gesprekken en groepsinterviews met professionals vanuit het jongerenwerk, de gemeente en lokale samenwerkingspartners
Ervaringen van jongeren: het verzamelen en duiden van ervaringsverhalen van jongeren, door middel van de Sprockler-methodiek.
Expertgesprekken: het organiseren van een groepsgesprek met experts op het gebied van kinder- en jongerenwerk.
Halverwege het onderzoek organiseerden we een sessie met beleidsambtenaren van de gemeente en het team van R-Newt om de tussentijdse bevindingen te bespreken. Tijdens een bijeenkomst in The Source werden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd aan leden van de gemeenteraad en betrokkenen vanuit de gemeente en het jongerenwerk.
Marleen Verstijnen, beleidsadviseur Jeugd, over de samenwerking met RadarAdvies: “Doordat we met Mark de tijd hebben genomen om eerst de opdracht, werkwijze en planning duidelijk te krijgen, was het mogelijk om vol vertrouwen los te laten en tegelijkertijd op de hoogte te blijven. Wat prettig was: de ‘professionele schil’ die we erbij kregen. Zo gaf de samenwerking met Jolanda Sonneveld, senior adviseur Jeugd en Opgroeien van Sociaal Werk Nederland, extra kracht aan het rapport.”
“Ik heb Mark ervaren als een flexibele samenwerkingspartner, aan wie ik aan een half woord genoeg had. Hij had oog voor de verschillende rollen en belangen die meespeelden en wist daarin zijn positie goed te kiezen. In onze samenwerking hadden we oog voor waar we elkaar konden aanvullen en wie waarvoor aan zet was. Zo kon Mark bijvoorbeeld op bepaalde momenten aansluiten wanneer er politieke of inhoudelijke vragen kwamen vanuit het college.”
Resultaat
3 hoofdadviezenBente van Broekhoven, staffunctionaris Innovatie en Beleid bij R-Newt: “Dankzij de nulmeting is de relatie tussen R-Newt en de gemeente alleen maar beter geworden. De neuzen staan nog meer dezelfde kant op en we hebben handvaten waar we concreet mee verder kunnen. De uitkomsten van het rapport komen bovendien van pas voor mijn werk in andere gemeenten.”
Uit het onderzoek kwamen 3 hoofdadviezen:
1) Formuleer als gemeente en jongerenwerkorganisatie gezamenlijk een heldere opdracht voor het jongerenwerk met onderbouwde keuzes, prioriteiten en reële resultaatsverwachtingen.
2) Houd de kwaliteit van het jongerenwerk op peil, in het hele werkgebied.
3) Verstevig de lokale samenwerking en de pedagogische basis.
Marleen: “We kunnen nu op basis van de inhoud verder werken. Ik heb al een gesprek met R-Newt gehad over het herijken van de opdracht voor 2025 en over vervolgstappen, bijvoorbeeld richting het kinderwerk. Dankzij de presentatie aan de gemeenteraad staat het jongerenwerk weer positief op het netvlies van de raad en worden er constructieve moties ingediend waar we verder mee kunnen.”
Projectleider Mark Snijder: “De samenwerking tussen de gemeente, R-Newt en RadarAdvies was goed. We hebben voor betrokken partijen een vruchtbare basis voor hun samenwerking in de toekomst gelegd.”