Bob de Levita over parttime ondernemen vanuit de bijstand

26 oktober 2018

Gisteren was adviseur en onderzoeker Bob de Levita te gast bij BNR nieuwsradio. Hij vertelde over ondernemen vanuit een bijstandsuitkering. 

Integratie vanuit de bijstand

“Parttime ondernemen moet je zien als een re-integratiemiddel waarbij ondernemen gebruikt wordt om te integreren. Er zijn nu twee wegen om te integreren. Dat kan zijn door in loondienst te gaan en minimaal 32 uur te gaan werken. Mensen die kort in de bijstand zitten lukt dit vaak makkelijker dan mensen die lang in de bijstand zitten. Een andere weg is de Bbz. Je bent dan fulltime aan het ondernemen, krijgt ondersteuning en vaak ook financiering. Echter, wanneer uitvragen vanuit de bijstand komen wordt in sommige gemeenten 90% van de gevallen afgewezen omdat er geen haalbaar plan is.”

Het instrument parttime ondernemen

“Parttime ondernemen vanuit de bijstand zegt dat het niet uit maakt wat je wilt ondernemen en of je een haalbaar plan hebt, als je maar actief wordt en je eigen motivatie achter na gaat. Maar je moet dan óók op zoek gaan naar een baan. Je gaat dus beide doen. Deze weg is succesvol voor mensen die kort én wat langer in de bijstand zitten. Drie op de tien mensen stroomt uit. Als je voor een deel parttime onderneemt en door de bijstand wordt aangevuld vind ik dat ook een succes. Net zoals het een succes is als je beter weet wat je wilt. Maar het is geen wondermiddel: dit is één van de oplossingen.” Het interview met Bob de Levita kunt u hier terugluisteren.