Webinar drieluik: samenleven tijdens corona, kansen en spanningen

Nieuws - 07 mei 2020

Thema’s: polarisatie (1), lokaal handhaven én verbinden (2) en radicalisering (3) 

Voor iedereen die werkt in het sociaal domein organiseren we een gratis webinar drieluik in het kader van samenleven tijdens corona en de kansen en spanningen die dit met zich meebrengt. Drie webinars van 45 minuten met achtereenvolgens de thema’s: polarisatie (dinsdag 26 mei), lokaal handhaven én verbinden (dinsdag 9 juni) en radicalisering (dinsdag 23 juni). Er komen experts aan het woord en er is ruimte voor prangende vragen.  

Webinar 26 mei: polarisatie 

We delen in de week van 26 mei de uitkomst van dit webinar. Houd LinkedIn en deze pagina in de gaten.

Over tegenstellingen die ontstaan en worden aangewakkerd

Osocial media kreeg een journalist er flink van langs nadat hij aan minister-president Rutte tijdens een ‘corona persconferentie had gevraagd of die verlenging van maatregelen nu echt wel nodig wanu we met elkaar zo ons best hadden gedaan. Tot ergernis van velen lijkt het alweer een beetje alsof we vergeten zijn waarom we ons aan de anderhalve meter afstand moeten houden en zoveel mogelijk thuis moeten blijvenKinderdagverblijven en lagere scholen maken ruzie over de opvang van kinderen die niet te organiseren zou zijn en een vreemd virus dat juist kinderen treft, leidt er wellicht toe dat vele ouders hun kinderen jonger dan 12 alsnog thuishouden. Welke tegenstellingen roept de coronacrisis op en welke bestaande tegenstellingen worden erdoor aangewakkerd? We gaan het samen ontdekken tijdens het eerste webinar op 26 mei van 16.00 tot 16.45 uur. 

Expert

Mirte Loeffen

 

 


Webinar 9 juni: Strenge burgervader! Lieve gemeente!

Over handhaven én verbinden op lokaal niveau

Overheid, wees streng voor ons (of de anderen?) en handhaaf! En tegelijk zetten de overheid én de samenleving in op ‘samen’. Wordt de publieke zaak herontdekt? Biedt de crisis een kans om de lokale overheid weer met zelfvertrouwen een sterke positie te laten innemen? Hoe kan de overheid samenredzaamheid en maatschappelijke initiatieven steunen – en is dat eigenlijk wel haar verantwoordelijkheid? Wat zijn de kansen in deze crisis voor een duurzame versterking van de democratische rechtsorde? En van ‘civic culture’, in de vorm van burgerdeugd, verantwoordelijkheid en empathie? We gaan het verkennen in het webinar op 9 juni van 16.00 tot 16.45 uur.

Experts

Burgemeester van Middelburg, Harald Bergmann

Harald Bergmann riep in zijn nieuwjaarsrede dit jaar op tot ‘verbinden’. Ook in zijn gemeente en veiligheidsregio zal in het Nieuwe Normaal het handhaven van de afspraken een punt worden. Moeten de gemeentelijke handhavers de nieuwe regels handhaven? Streng? Of vrijwilligers en de mensen zelf. En tegelijk is er nu meer reden voor verbinden en empathie. Wat zijn de opties voor het lokaal bestuur?

Expert polarisatie en radicalisering Steven Lenos

Zeer ervaren op het gebied van diversiteit, integratie, inburgering, wijkontwikkeling, overheid en internet 2.0 (weblogs, debatten, stemwijzers), burgerparticipatie en interactieve beleidsvorming.

 


Webinar 23 juni: radicalisering 

Over een crisis als voedingsbodem voor radicalisering

Complottheorieën over een verband tussen de introductie van het 5G net en de coronacrisis tieren welig op het internet. Inmiddels zijn er al tientallen zendmasten in brand gestoken. Ook zijn er mensen die de coronacrisis aangrijpen om hun moslimhaat kracht bij te zetten. Volgens deze mensen zouden moslims het virus verspreiden, omdat ze weigeren hun handen met alcohol te desinfecteren. In hoeverre is een gebeurtenis waar je weinig invloed op hebt, zoals de uitbraak van een virus, een voedingsbodem voor radicalisering? We verkennen het antwoord op deze vraag graag samen met jou tijdens het laatste webinar van de drieluik op 23 juni van 16.00 tot 16.45 uur. 

Expert

Maarten van de Donk

 

 


Aanmelden webinar(s)

Meer informatie volgt, maar je kunt je alvast aanmelden voor 1, 2 of alle 3 de webinar(s). Stuur daarvoor een e-mail naar secretariaat@radaradvies.nl en vermeld daarbij:

  • voor welke webinar(s) je wilt worden uitgenodigd
  • de naam van het bedrijf/de organisatie waar je werkt

Aanmelden kan ook direct via deze knop:

Blok alvast je agenda en houd LinkedIn en onze nieuwsbrief in de gaten!