Moeilijke vraagstukken los je samen op; bouw een netwerk

02 december 2021

Goed voorbeeld: Radicalisation Awareness Network

Een goed netwerk verbindt en draagt bij aan het oplossen van moeilijke vraagstukken. Een vraagstuk als radicalisering. Toen 10 jaar geleden een golf van terrorisme de wereld overspoelde, nam de Europese Commissie het initiatief om eerstelijnswerkers in Europa op dit thema te verbinden. Sinds 2008 runt RadarAdvies dit Europese netwerk. Er is veel geleerd. Bijvoorbeeld over hoe je in verbinding blijft met alle betrokkenen, verdeeld over 27 landen.

Hoe creëer je een veilige plek waar professionals elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en best practices met elkaar kunnen delen? Wat zijn de randvoorwaarden? En: hoe blijf je zo’n internationaal netwerk succesvol runnen? Maarten van de Donk, Fenna Keijzer en Steven Lenos geven een aantal tips. Zij zijn al jaren bij RAN betrokken. Samen met nog een tiental andere collega’s coördineren zij het netwerk, zijn ze procesbegeleiders en inhoudelijk experts. Inmiddels zijn ruim 6000 professionals aan RAN verbonden. Ook wordt er momenteel gewerkt aan het opzetten van een RAN Western Balkans.

Bekijk het filmpje 10 years of RAN op de website van de Europese Commissie.

RAN - EC

Doel van RAN

RAN laat eerstelijnswerkers als (wijk)agenten, sociaal werkers, docenten en jongerenwerkers met elkaar samenwerken om radicalisering te voorkomen en te zorgen voor resocialisatie. Dit gebeurt in werkgroepen die zijn gericht op een sector, bijvoorbeeld de politie en sociaal werkers. Of op een thema, zoals het gebruikmaken van de mogelijkheden van internet en sociale media voor het creëren van een tegengeluid.

Collega Fenna Keijzer over de samenwerking tussen de werkgroepen: “Een sociaal werker heeft andere informatie over een persoon of situatie dan een docent. Evenals de agent die in de haarvaten van de wijk zit en weet wat er waar gaande is. Met al deze mensen samen krijg je een completer beeld van de situatie.” Hierbij is het belangrijk om de taal van eerstelijnswerkers én beleidsmakers te spreken. Collega Maarten van de Donk: “Het oliemannetje zijn tussen de verschillende beroepsgroepen, daar zijn we goed in. Mede dankzij ons overzicht op het speelveld.”

Van een klein naar een groot solide netwerk

RAN is afgelopen jaren gegroeid van een klein tot een groot solide netwerk. Een netwerk van netwerken. Zo’n netwerk bouw je volgens Steven alleen goed op als ook top professionals zich aansluiten. “Als je wilt dat mensen zich bij je aansluiten, dan moet je ervoor zorgen dat ze zich erkend en gewaardeerd voelen. Dat mensen bij ons blijven terugkomen, geeft aan dat we dat kennelijk goed doen. En heb je eenmaal goede professionals in je netwerk, dan breidt het zich vanzelf als een olievlek verder uit.”

Een ander succes van RAN: “Dat jongerenwerkers een partner van de politie kunnen zijn als het om preventie van radicalisering gaat, is in sommige landen al een inzicht op zich. Of dat je als agent bouwt aan een netwerk, met bijvoorbeeld de ggz en moskeeën, omdat daar ook mensen zitten die een belang hebben. Op dit vlak hebben we de afgelopen jaren ontzettend veel bereikt met RAN.”

Een netwerk als veilige omgeving

Het is bij gevoelige onderwerpen van groot belang dat professionals in een veilige omgeving ervaringen kunnen uitwisselen. “Ook over zaken die nog uitdagend zijn”, legt Fenna uit. “Bij een groot netwerk is het vaak het belangrijkst om ervoor te zorgen dat professionals blijvend uitdagingen en geleerde lessen uitwisselen en van elkaar leren. Zo heeft het ene land al meer ervaring met het opnemen van uitreizigers die zijn teruggekeerd uit het Kalifaat dan andere Europese landen. Professionals met meer ervaring kunnen dan delen hoe zo’n situatie eruitziet en waar nog uitdagingen of aandachtspunten liggen.”

3 randvoorwaarden die key zijn voor een goed netwerk

Het spreken van de taal van je doelgroep en zorgen dat je de beste professionals in huis hebt, zijn misschien wel de 2 belangrijkste randvoorwaarden om een stabiel netwerk op te bouwen. Daarna: het creëren en onderhouden van positieve verbinding. Deze 3 voorwaarden zijn key bij het opzetten en coördineren van een netwerk en dus ook bij een opgavegerichte aanpak van moeilijke vraagstukken. Of het nu gaat om de preventie van radicalisering, het doorzetten van de transformatie in het sociaal domein of het ondersteunen van kwetsbare jongeren: netwerken dragen bij aan de oplossing.

Ook een preventienetwerk van professionals beginnen? Wij helpen je graag.

App, bel of mail gerust met Maarten van de Donk, Fenna Keijzer of Steven Lenos.

Of laat een vraag of berichtje achter: