CSEP versterkt online preventie van radicalisering

23 maart 2021

De boodschap van extremistische groeperingen wordt grotendeels online verspreid. Kwetsbare jongeren worden op sociale media beïnvloed door bijvoorbeeld IS-sympathisanten of rechtsextremistische groeperingen. Tegelijkertijd groeit ook het aantal initiatieven dat een online tegengeluid laat horen. In samenwerking met de grote social media bedrijven voeren wij sinds 2017 het Civil Society Empowerment Programme (CSEP) uit voor de Europese Commissie.  

Het CSEP-programma is erop gericht NGO’s en eerstelijnsprofessionals, zoals onderwijzers en jongerenwerkers, te ondersteunen in de vormgeving van hun online campagne en deze middels kennisuitwisseling en netwerken te versterken. Het doel: organisaties en professionals in heel Europa in beweging te krijgen om online een tegengeluid te bieden aan extremistische propaganda en polarisatie. 

Vier jaar CSEP in vogelvlucht

2017
In 2017 werd het CSEP-netwerk gevormd. We gaven trainingen over het GAMMMA+ model in 28 diverse Europese lidstaten. Het trainingsmateriaal is in verschillende talen gratis te downloaden. Meer info op de website van de Europese Commissie >

2018
In 2018 kwamen alle deelnemers van 12 CSEP-projecten in Brussel bij elkaar. Zij kregen de kans om te netwerken en te leren van de experts van Facebook, Google, Twitter e.a. social media experts. Het GAMMMA+ model werd uitvoerig uitgelegd en toegepast in de trainingen.

2019
In 2019 kwamen in Dublin bij Facebook de vertegenwoordigers van 18 CSEP projecten samen om te netwerken en trainingen te volgen over online campagne voeren. Aanwezigen: experts van de European Strategic Communications Network (ESCN), Facebook, the Centre for Analysis of the Radical Right (CARR), Moonshot CVE, the Communication and Narratives Working Group (RAN C&N), Twitter, Verein für Gewalt- und Extremismusprävention (TURN) en het Zinc Network. Meer info op de website van de Europese Commissie >

2020
In 2020 organiseerden we 12 digitale sessies waar deelnemers van projecten om advies konden vragen aan een diverse groep experts, waaronder die van social media organisaties als Instagram en Snapchat.

2021
In 2021 hebben betrokkenen van 12 CSEP projecten de resultaten en de lessons learned gedeeld met de wereld middels een webinar reeks.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over het CSEP-programma en de resultaten van de online campagnes? Neem dan gerust contact op met Alwyn Voogd