CSEP versterkt online preventie van radicalisering

23 maart 2021

De boodschap van extremistische groeperingen wordt grotendeels online verspreid. Kwetsbare jongeren worden op sociale media beïnvloed door bijvoorbeeld IS-sympathisanten of rechtsextremistische groeperingen. Tegelijkertijd groeit ook het aantal initiatieven dat een online tegengeluid laat horen. In samenwerking met de grote social media bedrijven voeren wij sinds 2017 het Civil Society Empowerment Programme (CSEP) uit voor de Europese Commissie.  

Het CSEP-programma is erop gericht NGO’s en eerstelijnsprofessionals, zoals onderwijzers en jongerenwerkers, te ondersteunen in de vormgeving van hun online campagne en deze middels kennisuitwisseling en netwerken te versterken. Het doel: organisaties en professionals in heel Europa in beweging te krijgen om online een tegengeluid te bieden aan extremistische propaganda en polarisatie. 

Vier jaar CSEP 

Trainingen over het GAMMMA+ model in 28 diverse Europese lidstaten. Dit jaar werd het CSEP-netwerk gevormdHet trainingsmateriaal is in verschillende talen gratis te downloaden.  

Alle deelnemers van CSEP-projecten kwamen bij elkaar en kregen de kans om te netwerken en te leren van de experts van Facebook, Google, Twitter e.a. social media experts. Deze bijeenkomsten werden gehouden in Brussel en Dublin bij Facebook. De verslagen van beide bijeenkomsten zijn terug te lezen via de website 

Het organiseren van digitale sessies waar deelnemers van projecten om advies konden vragen aan een diverse groep experts, waaronder die van opkomende social media organisaties als Instagram en Snapchat 

In 2021 zullen de betrokkenen van 20 projecten de resultaten en de lessons learned delen met de wereld middels een webinar reeks.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over het CSEP-programma en de resultaten van de online campagnes? Kijk dan op de website of neem contact op met Jordy Krasenberg: 06-21598630/j.krasenberg@radaradvies.nl.