Follow the trainees

Ieder jaar nemen wij een nieuwe groep trainees in dienst. Zo blijven we een diverse club collega’s, komen er belangrijke nieuwe perspectieven binnen en houdt het ons jong. Benieuwd naar het reilen en zeilen van onze traineepoule ‘20/‘21? Wil je weten wie de trainees zijn en wat ze (gaan) doen? Lees op deze pagina updates van GraziëllaMalazTamana, Feline en Stephen. 

December 2021: hoe kijken de trainees terug op afgelopen jaar?

Trainees Feline en Malaz en inmiddels oud-trainee Graziëlla blikken terug op 2021. Wat hebben ze geleerd? Wat willen ze nog ontdekken? Feline, Malaz en Tamana zijn nog bij ons in dienst. Graziëlla en Stephan zijn gestopt met het traineeship.

Adviseur sociaal domein Graziëlla Eind

Hoe kijk je terug op je traineeship?
“Ik kijk terug op een jaar vol ontwikkeling waarin ik leuke collega’s heb ontmoet en veel heb geleerd over mezelf en de projecten waar ik in heb gezeten.”

Wat heb je geleerd?
“Ik heb een kijkje gekregen in het sociaal domein, het adviesvak en ook meer geleerd over mezelf, waar mijn interesses liggen, waar ik goed in ben en wat mijn kansen op doorontwikkeling zijn.”

Wat wil je nieuwe trainees meegeven?
“Bij RadarAdvies is er genoeg ruimte om te leren en ontwikkelen, pak je kansen! En wees ook vooral niet bang om collega’s om hulp te vragen, waar je ook hulp bij nodig hebt.”

Wat is de volgende stap in je carrière?
“Ik blijf niet bij RadarAdvies en ik weet nog niet wat de volgende stap is.”

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?
“Ik had te maken met veel nieuwe dingen, uitdagingen en verrassingen die gepaard gingen met mogelijkheden en kansen om me te ontwikkelen als professional. Ik kijk er positief op terug.”

Wat heb je geleerd?
“Naast de inhoudelijk kennis op het gebied van radicalisering en inburgering, heeft alles wat op mijn pad is gekomen mij geleerd vertrouwen te hebben in mezelf en dingen los te durven laten.”

Wat wil je nog ontdekken?
“Hopelijk krijg ik de komende maanden de kans om aan verschillende opdrachten te werken met diverse thema’s. Ik wil ontdekken welke andere thema’s en soorten opdrachten ik interessant vind.”

Waar kijk je het komende half jaar het meest naar uit?
“Ik kijk uit naar fysieke afspraken met opdrachtgevers en offline meetings met mijn RAN werkgroep RAN LOCAL.”

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?
“Vooral met plezier. Ik heb met veel verschillende collega’s aan interessante opdrachten gewerkt. Toch hebben de coronamaatregelen het traineeship ook bemoeilijkt; het was vanuit je eigen huis lastig om veel te leren over de ‘gewone gang van zaken’. Gelukkig hebben we een hechte traineegroep waar ik afgelopen jaar veel steun aan heb gehad.”

Wat heb je geleerd?
“Eigenlijk (bijna) alles over wat het adviesvak inhoudt en over RadarAdvies als bedrijf. Inhoudelijk heb ik veel geleerd over de preventie van radicalisering en binnen dat onderwerp over mentale gezondheid, jeugdparticipatie en evaluatie. En dankzij het traineeprogramma  weet ik beter wat mijn talenten en valkuilen zijn.”

Wat wil je nog ontdekken?
“Hoe het is om: bij RadarAdvies te werken als iedereen het grootste deel van de week naar kantoor gaat, vaker langs te gaan bij opdrachtgevers, de doelgroep offline te interviewen en door heel Europa te reizen voor RAN en de RAN Western Balkans.”

Waar kijk je het komende half jaar het meest naar uit?
“Om het hierboven genoemde te gaan meemaken.”

Juni 2021: hoe ziet de week van een trainee eruit?

Trainees aan het woord over hun werkweek. Wat doen ze gedurende een werkweek? Tegen welke uitdagingen lopen ze aan? En wat inspireert ze juist?

Agenda adviseur Graziëlla Eind

Meest geïnspireerd door:
“Ik ben het meest geïnspireerd door het leuke contact met de opdrachtgevers. Dit geeft toch meer feeling met de doelgroep voor wie je het uiteindelijk doet. En voor onze traineeopdracht liepen er veel verschillende lijnen door elkaar. Het was een uitdaging daar op tijd ruimte voor vrij te maken en structuur in aan te brengen  voor het presenteren van onze plan van aanpak.”

Agenda trainee Malaz Shahhoud

Meest geïnspireerd door:
In deze drukke week heb ik veel digitaal contact gehad met cliënten en collega’s binnen en buiten onze organisatie. Mensen met verschillende verhalen en perspectieven, ervaringen en expertise die een positieve en inspirerende invloed op mij hadden. Zoals het bij RadarAdvies hoort, uitdagingen maak je elke dag mee en deze week was geen uitzondering. Met anderen van gedachte wisselen en daarbij soms proberen ze van mijn ideeën te overtuigen alsook het schrijven van een overzicht behoorden deze week tot de uitdagingen.

Agenda trainee Tamana Nazaryar

Meest geïnspireerd door:
“Ik heb een projectgroepoverleg gehad met vertegenwoordiging uit het veld en onze opdrachtgever. Bij dit overleg heb ik met een collega een presentatie gegeven over ons onderzoekvoorstel en hebben we besproken hoe we hier verder invulling aan kunnen geven; nieuw en spannend om dit zelf te doen, maar vooral erg leuk!”

Agenda trainee Feline Deniz

Meest geïnspireerd door:
“Qua werk heeft het mij deze week het meest geïnspireerd om alleen, maar toch digitaal samen via Teams, de individuele to-do’s voor een opdracht af te werken. Het prioriteren van taken was door alle korte weken wel een uitdaging.  Na goed overleg lukte het sommige (interne) deadlines toch te verplaatsen.”

Agenda trainee Stephen McKenzie

Meest geïnspireerd door:
“De grootste inspiratie van de week was het organiseren van het RadarCollege, een maandelijkse inhoudelijke verdiepingssessie met de collega’s, dit keer over klassenverschillen. Afgelopen week was de grootste uitdaging het afnemen van interviews. Daarvoor moet je de context van het onderzoek namelijk goed kennen.”

Maart 2021: hoe waren de eerste maanden als trainee?

Trainees aan het woord over hun ervaringen bij RadarAdvies, eerste projecten en over hoe het is om te starten met thuiswerken en collega’s niet live te kunnen ontmoeten.

Adviseur sociaal domein Graziëlla Eind

Hoe gaat het?
“Prima! Ik krijg steeds meer te doen en ook wat meer feeling met het werk. Het blijft af en toe lastig met de huidige omstandigheden, maar ik merk dat ik wel veel aan mijn collega’s heb.”

Wat kun je vertellen over je eerste project?
“Ik ondersteun bij de oprichting van een herstelnetwerk gericht op mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het is pittig en leerzaam. Ik vind het leuk om op deze manier onderdeel uit te maken van het project.”

Hoe vind je het bij RadarAdvies? En hoe is het om te starten met thuiswerken? Om nieuwe collega’s niet live te ontmoeten?
“Het was heel raar om thuis te moeten starten. Als ik erbij stilsta dat ik hier al een halfjaar ‘rondloop’, is het gek dat ik de meeste collega’s nog niet live heb gezien. Ik merk dat er bij Radar veel begrip is voor ieders omgang met de situatie door COVID-19. Er heerst een fijne sfeer, dit merk je zelfs online. Er is altijd wel iemand die je wil helpen.”

Adviseur sociaal domein Malaz ShahhoudHoe gaat het?
“Het gaat goed. Ik ben tevreden over het werk dat ik doe en mijn ontwikkelingsproces. Maar ik ben blij als we weer op kantoor mogen werken. Dan kan ik meer energie en motivatie putten uit de samenwerking met collega’s.”

Hoe beviel je eerste project?
“Tijdens mijn eerste project maakte ik kennis met het thema radicalisering en democratie, met een focus op de Europese context. Ik ondersteunde bij het organiseren van online bijeenkomsten voor eerstelijnswerkers uit heel Europa. Om ‘evidence based practises’ te delen en ervaringen uit te wisselen over het bestrijden van radicalisering en extremisme op lokaal niveau.”

Hoe vind je het bij RadarAdvies? En hoe is het om te starten met thuiswerken? Om nieuwe collega’s niet live te ontmoeten?
“Radar biedt een warme, collegiale sfeer en een veilige en ondersteunende omgeving waar ik mijn kwaliteiten verder kan ontwikkelen. En mijn doelen waar kan maken. We startten in een bizarre tijd. Maar er zijn ook voordelen aan het thuiswerken. Je leert beter je tijd in te delen en herkent het belang van je tijd. Dat geeft rust. Aan de ander kant kan het digitale werken ook ontmoedigend zijn door te weinig sociale interacties met je collega’s.”

Adviseur sociaal domein Tamana NazaryarHoe gaat het?
“Goed! Het is vanwege COVID-19 af en toe lastig om de juiste balans tussen ontspanning en werk te vinden, maar het is in deze tijd wel extra fijn om je te kunnen focussen op je ontwikkeling.”

Hoe beviel je eerste project?
“Mijn eerste project was een onderzoek. We brachten de geleerde lessen uit de lockdownperiodes op het gebied van jeugdhulp in kaart. Een  interessant en relevant project!”

Hoe vind je het bij RadarAdvies? En hoe is het om te starten met thuiswerken?
“Radar is een enerverende werkplek, zelfs vanuit mijn thuiswerkplek 😉. De collega’s zijn ook erg leuk en het is heel gezellig om met een traineegroep te beginnen. Je mist soms wel het contact dat makkelijk gemaakt zou worden op kantoor. Daardoor hebben sommige dingen misschien wat meer tijd nodig. Ik vind RadarAdvies een organisatie die hier wel echt oog voor heeft. Het contact wordt zo persoonlijk mogelijk gemaakt.”

Adviseur sociaal domein Feline DenizHoe gaat het?
“Prima. De zon heeft hier ook een aandeel in; als die weer begint te schijnen, herinner je je wat je de hele winter hebt gemist.”

Hoe beviel je eerste project?
““Ik ondersteun het Radicalisation Awareness Network dat we uitvoeren in opdracht van de Europese Commissie. Voor de Nederlandse markt was mijn eerste opdracht een evaluatie van een cursus voor de preventie van radicalisering. We begonnen hiermee tijdens de versoepeling van de coronamaatregelen tegen het eind van de zomer, waardoor we veel focusgroepen, interviews en observaties op locatie konden uitvoeren. Dit gaf meer inzicht in hoe je als adviseur gewoonlijk te werk zou gaan. We hebben een mooi rapport opgeleverd en ik kijk dan ook tevreden terug op mijn eerste project.”

Hoe vind je het bij RadarAdvies? En hoe is het om te starten met thuiswerken?
“Radar past goed bij mij. Het idee om nooit de klant van de klant uit het oog te verliezen is voor mij erg belangrijk. Deze menselijke kant vind ik in mijn werk zelf ook heel belangrijk. Voordat ik trainee werd liep ik stage bij RadarAdvies. Gelukkig kon ik de eerste drie weken (februari 2020) nog naar kantoor. Dit heeft toch een inkijkje gegeven in het ‘normale’ werkleven bij Radar. Desondanks heb ik nog steeds veel collega’s niet live ontmoet. Soms is het raar om te bedenken dat je geen idee hebt hoe lang iemand eigenlijk is. Het goede contact met collega’s maakt het thuiswerken wel dragelijker.”

Adviseur sociaal domein Stephen McKenzieHoe gaat het?
“Het gaat goed! Ik heb in de afgelopen drie maanden geconcretiseerd waar ik me op wil ontwikkelen als trainee. Verder ben ik in mijn leefritme al helemaal getransformeerd van student naar professional!”

Hoe beviel je eerste project?
“Ik ondersteun de regionale invoering van de nieuwe Wet inburgering. Daardoor heb ik in rap tempo kennis kunnen maken met lokale en regionale organisatieprocessen in de publieke sector. Leuk, want ik vind het ontzettend interessant hoe ons land bestuurd, georganiseerd en verbeterd wordt.”

Hoe vind je het bij RadarAdvies? En hoe is het om te starten met thuiswerken?
“Het thuiswerken is soms lastig, maar voor mij ook al heel normaal. Gelukkig heeft iedereen ook online oog voor informeel contact tussendoor. Daarnaast houden collega’s wel van een visionair of sociologisch gesprek. Die intellectuele uitdaging helpt me om thuis scherp en gemotiveerd te blijven. Verder vind ik het erg fijn dat Radar de ruimte biedt voor een fijne dagindeling en tips deelt voor voldoende afwisseling tussen online overleggen door.”

November 2020: even voorstellen

Onze trainees aan het woord over hun verwachtingen. En ze geven antwoord op de stelling: ‘Voor een adviesbureau in het sociaal domein is het van essentieel belang om voldoende twintigers aan boord te hebben.’

GraziëllaNaam: Graziëlla Eind
Woonplaats: Amsterdam
Studie: Rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam, afstudeerrichting Transnational Legal Studies.
Werkervaring: stewardess. Vrijwilligerswerk: Stichting Kinder- en Jongerenrechtswinkel Nederland. Stage: Rechtbank Amsterdam.
Droom: “Blijven groeien, bijdragen aan een inclusievere maatschappij, veel van de wereld zien en blijven genieten van vrijheid op verschillende vlakken.”
Iets wat je over mij moet weten: “Vooral in deze (corona) tijd vind ik sociale contacten belangrijk. Ik vind het fijn om op de hoogte te blijven van wat er speelt bij anderen.” 

Hoe wil je van betekenis zijn? “Door mezelf te ontwikkelen en al mijn talenten en vaardigheden in te zetten voor een eerlijkere wereld.”
Wat verwacht je van het traineeship? “Een hoop te leren; zowel over mezelf, als over het adviesvak en de maatschappij. Ik ben van plan mezelf uit te dagen en alle tools en kansen met beide handen aan te pakken om een goede adviseur te worden.” 

Stelling: Zijn twintigers essentieel om er als een adviesbureau in het sociaal domein voldoende bij te hebben? “Twintigers staan dicht bij de jongere generatie en kunnen met hun frisse blik nieuwe perspectieven bieden.” 

Adviseur Malaz ShahhoudNaam: Malaz Shahhoud
Woonplaats: Amsterdam-Oost
Studie(s): Bachelor Politicologie aan de Universiteit van Damascus, premaster politicologie en een master Internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 
Werkervaring en stages: Stagiair ’We Make the City Festival’, Pakhuis de Zwijger, Projectmedewerker ’Eenzaamheid Bestrijden’, Academie van de Stad en stagiair Redactie, De Balie.
Vrijwilligerswerk: Onderzoeksassistent ’Kinderen in de asiel opvang’, Avance onderzoeksbureau. 
Droom: “Als nieuwkomer in Nederland is het mijn droom om goede, nieuwe vriendschappen op te bouwen, werk te doen waar ik van geniet en daar goed in te zijn en dat ik me onderdeel voel en van betekenis kan zijn in de samenleving.” 
Iets  wat je over mij moet weten: “Ik geniet van teamwerk en ik houd van competitie. Ik werk taakgericht en tegelijkertijd geniet ik van sociale contacten”.  

Hoe wil je van betekenis zijn? “Door mijn vaardigheden te ontwikkelen en verder te groeien in het adviesvak en daarbuiten.” 
Wat verwacht je van het traineeship? “Mijn verwachting (en hoop) is dat we in een open en collegiale sfeer gaan leren over het adviesvak in de publieke sector. Waarbij we tegelijkertijd leren onze eigen onderzoeks- en communicatievaardigheden te ontwikkelen.”  

 Stelling: Zijn twintigers essentieel om er als een adviesbureau in het sociaal domein voldoende bij te hebben? “Twintigers met relevante werkervaring en sociale betrokkenheid zijn vaak een aanwinst omdat ze nieuwe invalshoeken en manieren van denken inbrengen”.  

Tamana NazaryarNaam: Tamana Nazaryar
Woonplaats: Utrecht
Studie(s): Master Youth, Education and Society in Utrecht en een Bachelor Pedagogische Wetenschappen te Utrecht.
Werkervaring/vrijwilligerservaring/stage-ervaring: Projectondersteuner transformatie jeugdhulp in regio Zuid-Oost Utrecht. Projectmedewerker bij Stichting Alexander, onderzoeksbureau voor jeugdparticipatie, een stage bij Stichting Alexander en vrijwilligerswerk bij Het begint met Taal
Droom: “Mijn droom is anderen te helpen met het najagen van hun dromen. Dit wil ik doen door bij te dragen aan het creëren van gelijke kansen voor verschillende kwetsbare bevolkingsgroepen.”
Iets dat je echt over mij moet weten: “Ik heb altijd al gehouden van schrijven, met name korte verhalen en gedichten.”

Hoe wil je van betekenis zijn? Voor mij betekent het werk een kans om mijn gedrevenheid en interdisciplinaire kennis in te zetten voor het creëren van werkbare oplossingen voor sociale vraagstukken.” 
Wat verwacht je van het traineeship? Werken bij RadarAdvies spreekt mij aan omdat er veel ruimte is voor authenticiteit met de focus op het menselijke aspect van het adviesvak. Ik verwacht een leerzame periode tegemoet te gaan waarbij ik mijzelf kan uitdagen op persoonlijk en professioneel vlak, met de gezelligheid van het werken met mijn collega’s.” 

 Stelling: Zijn twintigers essentieel om er als een adviesbureau in het sociaal domein voldoende bij te hebben? “Diversiteit bevordert innovatie. Een goede vertegenwoordiging van verschillende leeftijden, seksen en achtergronden is daarom van belang voor een adviesbureau binnen het sociaal domein. Twintigers zijn essentieel vanwege hun frisse blik en energie waarmee zij vraagstukken benaderen.” 

Feline DenizNaam: Feline Deniz        
Woonplaats: Utrecht
Studie(s): Bachelor Sociale Psychologie (Universiteit van Amsterdam), Master Social, Health and Organisational Psychology (Universiteit Utrecht) en een Master Cultural Psychology (Universiteit van Amsterdam)
Werkervaring/vrijwillligerservaring/stage ervaring: Onderzoeksassistent UvA bij een systematic review naar ontvankelijkheid voor radicaal denken en gedrag in opdracht van WODC, stagiaire in het team Global Learning and Development bij Stork, a Fluor company en stagiaire bij RadarAdvies
Droom: “Meer van de wereld zien, meer talen leren en ook nooit met tegenzin werken.”
Iets dat je echt over mij moet weten: “Voor mij, en waarschijnlijk vele anderen, zijn thuiswerken en herfst geen goede combi. Het uitzicht dat ik elke ochtend heb vanaf 10 hoog over Utrecht en het park maakt dat allemaal iets beter. De herfstluchten in combinatie met de van kleur veranderende bomen zorgen ervoor dat ik elke ochtend voordat ik mijn werkdag begin even een geluksmomentje heb (voor mijn koffie, dit is geluksmoment nummer 2).” 

Hoe wil je van betekenis zijn? “Met mijn kritische maar mensgerichte instelling hoop ik inhoudelijk te kunnen bijdragen aan verschillende opdrachten. De mensgerichte kant van het werk is heel erg belangrijk voor mij. Ik wil altijd graag mensen begrijpen, wat hen drijft en motiveert. Dit zorgt ervoor dat ik niet snel de ‘mensen voor wie we het doen’ uit het oog zal verliezen. Verder ben ik erg gemotiveerd om veel te leren en met veel opdrachten mee te kijken en helpen.”
Wat verwacht je van het traineeship? Ik kom echt als groentje gelijk uit mijn studie dit traineeship in. Gedurende mijn masters heb ik geleerd waar echt mijn interesses liggen, maar ook juist welke onderwerpen mij niet liggen. Tijdens het traineeship verwacht ik meer te weten te komen over mijzelf en het adviesvak. In de aankomende 1,5 jaar verwacht ik te leren wat mijn competenties en vaardigheden zijn en ga ik mij inzetten deze verder te ontwikkelen en optimaal te benutten.” 

 Stelling: Zijn twintigers essentieel om er als een adviesbureau in het sociaal domein voldoende bij te hebben? Ja. Sowieso ben ik van mening dat een organisatie een goede afspiegeling moet zijn van de samenleving. Vooral een adviesbureau in het sociaal domein, moet dat sociaal domein goed vertegenwoordigen om zo verschillende standpunten te kunnen begrijpen. Naast culturele en gender diversiteit, hoort diversiteit met betrekking tot leeftijd daar ook bij. Verder kunnen mensen met misschien minder ervaring (‘vers van de pers’) met een frisse blik naar problemen en oplossingen kijken.”

Stephen MckenzieNaam: Stephen McKenzie
Woonplaats: Amsterdam
Studie: Bachelor Psychologie en Master Entrepreneurship
Werkervaring/vrijwilligerservaring: Kriterion Studentenpomp, een tankstation gerund door 30 studenten. 
Studiehuis Zuidoost, een maatschappelijk project van stadsdeel Zuid-Oost dat betaalbare huiswerkbegeleiding aanbiedt.
Stage-ervaring: Beleidsmedewerker bij Amsterdam Impact, de afdeling voor sociaal ondernemerschap binnen Gemeente Amsterdam en Student consultant bij Stored Energy, een adviesbureau en projectontwikkelaar op het gebied van duurzame energieopslag.
Droom: Parttime werken in de publieke sector en daarnaast parttime sociaal ondernemen.
Iets dat je echt over mij moet weten: “Ik ben niet van het stilzitten, zo heb ik 10 bijbanen gehad, vaak meerdere tegelijk!” 

Hoe wil je van betekenis zijn? “Op dit moment wil ik vooral van betekenis zijn door de juiste vragen te stellen.”
Wat verwacht je van het traineeship? “Op basis van wat ik tot nu toe heb ervaren, verwacht ik een traineeship met veel keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid.” 

Stelling: Zijn twintigers essentieel om er als een adviesbureau in het sociaal domein voldoende bij te hebben? Om als sociaal-maatschappelijk adviesbureau relevant te blijven, is het essentieel om mee te gaan met de tijdsgeest. Bijvoorbeeld door twintigers aan te nemen! De verschillen tussen generaties zijn in eerste instantie vaak subtiel, maar kunnen zich over meerdere generaties ontwikkelen tot een andere tijdsgeest.”