In elke gemeente zijn er personen met verward gedrag die het op eigen kracht niet redden om mee te doen in de maatschappij. Nog veel te vaak veroorzaken personen met verward gedrag overlast in hun woonomgeving. Heeft uw gemeente nog de regie? Uit ervaring weten we dat het belangrijk is om zelf aanvoerder van een goede aanpak te blijven en tegelijkertijd domeinoverstijgend op te trekken met (regionale) ketenpartners. Met onze aanpak houdt u de regie, krijgen personen met verward gedrag weer grip op hun leven en wordt overlast beperkt.
Personen met verward gedrag krijgen steeds meer aandacht in onze samenleving. Ook al lijkt het aantal geregistreerde incidenten voor het eerst sinds jaren iets af te vlakken (102.353 in 2020, 90.636 in 2018 en 74.936 in 2016); de cijfers liegen er niet om. Achter deze cijfers gaat een hoop menselijk leed en maatschappelijke overlast schuil.
Aanpak personen met verward gedrag nog niet op orde
Al in 2015 heeft het toenmalig Aanjaagteam Verwarde Personen 9 bouwstenen ontwikkeld die in gezamenlijkheid tot een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag moeten leiden. Helaas leidt dit nog niet in elke gemeente tot het gewenste resultaat. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het rapport Stand van het land; een landelijke inventarisatie in opdracht van ZonMw uit 2019. Eén van de conclusies: een derde van de gemeenten gaf aan nog geen goed werkende aanpak te hebben. Hoe staat uw gemeente er nu voor?