#RenTrots

Nieuws - 25 april 2017

In januari startte op de burelen van RadarAdvies de inventarisatie of er animo bestond om deel te nemen aan de marathon van Rotterdam op 9 april. In estafettevorm, wel te verstaan. Toen bleek dat daar zelfs ruim voldoende belangstelling voor was, werd de inschrijving snel definitief gemaakt. Een team van Radar deed mee aan de Business Estafette Run, een tweede team ging de kwart marathon lopen. Bijzonder aan dat laatste team was vooral dat het deels bestond uit statushouders uit de vestiging aan de Bredestraat in Rotterdam. Met de hashtag #RenTrots op hun rug waren zij en de andere Radar-lopers goed herkenbaar. Hoe hebben Kafafi en Mohamad toegeleefd naar het evenement en hoe is het ze vergaan op de dag zelf? Een verslag van binnenuit.

MVO

Als bureau voor sociale vraagstukken staat RadarAdvies midden in de maatschappij. Door ons dagelijkse werk goed te doen brengen wij mensen uit kwetsbare doelgroepen weer in hun eigen kracht. Wij zijn zo gezegd bedreven in beter samenleven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoort daar ook bij, dat raakt aan de geloofwaardigheid van onze organisatie. Voor 2017 hebben wij vluchtelingen en statushouders als speerpunt van ons MVO-beleid gekozen. Denkend aan Sifan Hassan en Abdi Nageeye als Nederlandse atletiektoppers met een vluchtelingenachtergrond leek het ons een aardig idee om ook eens te informeren bij onze vestigingen voor statushouders in Rotterdam en Schiedam of bewoners daar aan de Rotterdamse marathon wilden meedoen. Dat leverde in eerste instantie acht aanmeldingen op.

Hardloopuitrusting

Op 9 maart togen drie Radarianen naar Rotterdam om met uiteindelijk vier statushouders de stad in te gaan om ze te voorzien van een hardloopuitrusting. Radar adviseur Tamar Hoefsloot kan het zich nog goed herinneren. “Mohamad, Khaled, Kafafi en Ahmad stonden ons heel enthousiast op te wachten op de vestiging voor statushouders aan de Bredestraat in Rotterdam. Samen zijn we toen met de vier mannen naar de winkel gegaan om hardloopschoenen en -broekjes te kopen. Daar zou op de dag van de marathon zelf ook nog een speciaal besteld #RenTrots-shirtje bijkomen.”

Trainingsschema

“Na het winkelen zat een oefenrondje, precies een maand vóór de grote run, er helaas niet meer in. Ik heb toen beloofd nog wel een trainingsschema voor ze te maken. Bovendien hebben mijn collega’s Laila en Moniek een week later nog wel geoefend met drie van hen. In de aanloop naar 9 april hebben we ons nog wel eens afgevraagd of we niet te veel van de jongens vroegen. Tijdens het oefenrondje bleek een dikke 5 kilometer ruim voldoende om onze introducés hijgend aan de kant van de weg te krijgen.”

Verzamelen op de Bredestraat

Op de zondagochtend van de marathon waren Kafafi en Mohamad in de vroege ochtend onze gastheren. Hun tijdelijke onderkomen aan de Bredestraat lag strategisch vlakbij de start. Khaled en Ahmad waren door respectievelijk een blessure en familieverplichtingen verhinderd. Dus traden alleen Kafafi en Mohamad, na een voorbereiding van een krappe maand, ons onverschrokken tegemoet. Nerveus trappelend verdeelden we de shirtjes. #RenTrots straalde op ons allen af.

Snel begin

Als geoefend loper (en nog veel geoefender schaatser overigens) had Tamar met Kafafi afgesproken samen te lopen over het parcours van 10,55 kilometer. “De eerste kilometers waren erg druk, maar Kafafi was niet te houden. We probeerden over het smalle parcours langs de zijkanten mensen in te halen. Dat was best lastig, door stoepranden en hobbelige grasstroken. En we moesten oppassen dat we elkaar niet kwijtraakten. In het begin probeerde Mohamad ons ook bij te houden, maar helaas lag het tempo net iets te hoog voor hem. Hij ging verder in zijn eigen tempo.”

Halverwege

Bij het waterpunt na 5,5 kilometer ging het tempo iets omlaag. “Eigenlijk wilde Kafafi daar wel even rusten. Hij moest toegeven dat het hem niet gelukt was te stoppen met Shisha en dat hij dat nu wel merkte. Ik kon hem ervan overtuigen dat het beter was nu door te rennen en pas na de finish op z’n lauweren te rusten. Dus na een paar slokjes voerden we het tempo toch weer op. De tweede helft was wel duidelijk zwaarder. Gelukkig stonden er onvoorstelbaar veel mensen langs de route, die ons allemaal enthousiast voortstuwden. Toen we in de buurt van de finish, en dus ook van de Bredestraat kwamen, herkende Kafafi de omgeving weer. Dat maakte de laatste loodjes minder zwaar.”

Trots aan de finish

“Uiteindelijk gingen we hand in hand over de finish op de Coolsingel. En Kafafi was ontzettend trots op zijn tijd van 52 minuten en 37 seconden. Uitgeput en voldaan konden we daar bijkomen en wachten op de anderen. Een voor een druppelden de collega’s binnen, en ook Mohamad had het goed volgehouden. Het was al met al een prachtige belevenis en erg leuk om met Kafafi zo’n evenement van binnenuit mee te maken. Mohamad en hij hebben hun ogen uitgekeken en met volle teugen genoten van alle aanmoedigingen langs de kant. Fijn om te zien hoe zij, die als statushouders toch in best lastige omstandigheden verkeren, even weg waren uit hun dagelijkse beslommeringen en onze samenleving eens van een heel andere kant hebben kunnen zien.”