RadarAdvies wint aanbesteding voor preventie van radicalisering

Nieuws - 19 augustus 2015

RadarAdvies heeft een zeer prestigieuze aanbesteding van de Europese Commissie gewonnen, om de komende vier jaar het RAN Centre of Excellence (CoE) uit te voeren. RadarAdvies ondersteunt en coördineert sinds 2011 het Radicalisation Awareness Network (RAN). Op 1 oktober aanstaande moet het RAN CoE operationeel zijn. De omvang van de aanbesteding – 25 miljoen euro voor vier jaar – geeft aan dat de EU veel belang hecht aan de bestrijding van radicalisering.

Netwerk van eerstelijnswerkers

RAN is een netwerk van momenteel zo’n 1.500 eerstelijnswerkers, zoals docenten, agenten en jongerenwerkers uit alle 28 EU lidstaten, om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ook produceren we beleidsadviezen, zoals onlangs, vanuit de werkgroep van gevangenispersoneel, over de detentie van verdachten en veroordeelden van terrorismemisdrijven. RadarAdvies heeft de RAN opgezet en begeleidt nu de acht werkgroepen van het netwerk. RAN is gericht op de preventie van radicalisering en gewelddadig extremisme.

Europese partners

RadarAdvies zal in het RAN Centre of Excellence gaan samenwerken met een flink aantal Europese partners. RAN is en blijft een netwerk van eerstelijnswerkers, die direct contact hebben met de doelgroep. Het RAN CoE gaat daarnaast meer doen aan beleidsadvies en onderzoeksbegeleiding, maar de focus blijft op dit snijvlak van beleid en uitvoering. We gaan door met het rechtstreeks ondersteunen van de 28 EU-lidstaten, en daar komen nu ook ‘derde landen’ bij: Turkije, landen op de Balkan en in het Midden-Oosten.