Radar met statushouders bij de Rotterdam Marathon

Nieuws - 05 april 2017

RadarAdvies staat op zondag 9 april met 11 mensen aan de start van de Rotterdamse Marathon. Vier lopen in estafette de marathon, de overige zeven, waaronder vier statushouders, richten zich op de 10km-run. De uit Syrië afkomstige statushouders zijn in een compleet nieuwe hardloop-outfit gestoken en zullen het Rotterdamse volksfeest al rennend van nabij en van binnenuit meemaken.

Statushouders in Rotterdam

Op dit moment wonen Mohamad, Khaled, Kafafi en Ahmad tijdelijk in een voormalig kantoorpand aan de Bredestraat in Rotterdam. Samen met ongeveer 30 andere statushouders wachten zij daar totdat ook hun gezinnen over kunnen komen. De WIL-aanpak richt zich op de combinatie van huisvesting, maatschappelijke begeleiding, taal en integratie. De mannen krijgen tijdelijk onderdak, maar gaan ook de verplichting aan om zo goed en snel mogelijk Nederlands te leren, vanaf de eerste dag ze zich vestigen in Rotterdam. Wmo Radar, Vluchtelingenwerk Nederland en vrijwilligers helpen de statushouders met de scholing en begeleiding. RadarAdvies verzorgt hun deelname aan de marathon, ook weer een schakeltje in hun integratieproces.

Integratie en participatie

Samen sporten draagt ook bij aan de integratie en participatie van deze mannen. Met hun nieuwe hardloopoutfit stappen ze heel letterlijk de Nederlandse samenleving binnen. Door ze op te nemen in hun team betrekt RadarAdvies ze heel direct bij het evenement. Voor Mohamad, Khaled, Kafafi en Ahmad betekent meedoen participatie, erkenning en het opbouwen van een netwerk.

Rotterdam verkennen

Maar de mannen rennen vooral ook omdat ze het leuk vinden en al lopend Rotterdam kunnen verkennen. In Syrië waren ze wel gewend om te sporten, maar door alle onzekerheden in hun leven de afgelopen tijd is dat er helaas nogal bij ingeschoten. Bovendien is hun aandacht er op dit moment toch vooral op gericht dat hun gezin zo snel mogelijk over kan komen naar Nederland.

Prioriteiten

Uit de trainingsactiviteiten van de mannen blijkt ook wel waar hun gedachtes en prioriteiten liggen. Want ondanks de aangeleverde schema’s verlopen de trainingssessies nog niet zo voorspoedig. Tien dagen vóór de marathon heeft het Radar-team voor het eerst samen getraind met Mohamad, Kafafi en Khaled. Het enthousiasme spat er van af, maar stuk voor stuk vertrekken ze te snel. Nog voordat de Erasmusbrug bereikt is blijft Mohamad al hijgend achter. Maar hij zet door, en met de nodige support heeft iedereen 5,5 kilometer gerend. OK, dat zijn er nog geen tien, maar het begin is er.

#RenTrots

Cultuurverschillen, tegenslagen, ontberingen, de mannen hebben geen gemakkelijke tijd achter de rug. Maar ondanks alles blijven ze hoop houden en bouwen hier aan een nieuw begin om trots op te zijn.

Komende zondag zal het Radar-team met statushouders te herkennen zijn aan hun shirts met #RenTrots.

Lees ook het interview met Mohamad.

Fotografie: Marieke Odekerken

Mohamad in zijn ‘running gear’

Foto: Marieke Odekerken