Presentatie preventie radicalisering EU-ministers

Nieuws - 25 januari 2016

Op maandag 25 januari sprak Omar Ramadan de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie toe in Amsterdam. Een half jaar lang is Nederland EU voorzitter. Een van de meest actuele vraagstukken op de agenda is de preventie van radicalisering en gewelddadig extremisme. RadarAdvies, dat in opdracht van de Europese Commissie het Radicalisation Awareness Network (RAN) uitvoert, staat hier met haar expertise vooraan.

De lessen uit de praktijk

Op uitnodiging van de minister van Veiligheid en Justitite, Ard van der Steur, hadden de ministers van de EU lidstaten zich verzameld in het Scheepvaartmuseum. Omar Ramadan vertelde over RAN en wat het netwerk voor de lidstaten kan betekenen. Hij benadrukte ook weer het belang van vroegtijdige preventie, náást het belang van repressie en de instrumenten die justitie al in handen heeft. Hij noemde enkele lessen uit de praktijk. Lees hier de hele speech.

Ministers erkennen belang preventie

In het ochtendgedeelte van de ministerraad spraken enkele ministers ook hun waardering uit voor het Radicalisation Awareness Network. Vooral de verzamelde best practices in de RAN Collection werden gewaardeerd. Deze verzameling uit de praktijk ondersteunt eerstelijnsprofessionals met het formuleren van een tegengeluid in hun dagelijks werk.

Radicalisation Awareness Network

Omar Ramadan staat aan het hoofd van het Centre of Excellence, die het Radicalisation Awareness Network uitvoert, ondersteunt en als kenniscentrum functioneert. Hij heeft zich ontwikkeld tot een internationaal expert op het gebied van het voorkomen en bestrijden van radicalisering. Vorig jaar was hij ook uitgenodigd voor een seminar in het Witte Huis en in oktober was hij te gast bij de Verenigde Naties in New York.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de expertise van RadarAdvies op het gebied van de preventie van radicalisering? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.
Meer informatie over het Radicalisation Awareness Network vindt u op de website.