Maarten van de Donk over de verwachtte golf van terrorisme die uit bleef

06 januari 2020

Interpol voorspelde ruim een jaar geleden een golf van terrorisme. Deze bleef in 2019 uit, maar toch vrezen verschillende Europese landen het ergste voor de komende twee jaar. Maarten van de Donk was bij BNR te gast als radicaliseringsexpert.

Maarten: “Deze cijfers en voorspellingen gaan over mensen die voor terrorisme veroordeeld zijn in de afgelopen jaren. Dit zijn mensen die aanslagen hebben voorbereid of gepleegd of naar Syrië zijn geweest. In het begin was de wetgeving niet zo zwaar, waardoor zij de komende jaren worden vrijgelaten. En mensen komen nu terug en worden dan gearresteerd. In de tijd daartussen kunnen zij ook wat doen.”

Zijn die mensen dan niet gederadicaliseerd?

“Het is niet zo dat als iemand een keer veroordeeld is voor terrorisme zijn hele leven terrorist blijft. Er zijn alleen wel signalen, en dat is waar Interpol ook op aansloeg, dat niet iedereen is gederadicaliseerd. Zeker mensen die de laatste jaren terugkomen na de val van de IS, zijn niet perse mensen die in de gevangenis gederadicaliseerd zijn.”

Moeten we nog vrezen in 2020?

“In Frankrijk zitten 196 veroordeelden in de gevangenis. In 2019 zijn er 22 mensen vrijgelaten en voor 2023 worden er 150 mensen vrijgelaten. De grote groep moet dus nog komen. Daar zit de grote uitdaging.”

Kun je deze mensen goed in de gaten houden of ze dat doen waarvan jij wil dat ze doen?

“Zo’n grote groep biedt aan die kant ook meer potentieel.”

Het volledige interview kan hier worden teruggeluisterd.