Maarten van de Donk bij BNR over dreigende terreurgolf

Nieuws - 21 december 2018

De internationale politieautoriteit Interpol voorziet een nieuwe golf van terrorisme. Veel veroordeelde geradicaliseerden zitten namelijk slechts relatief korte gevangenisstraffen uit, omdat ze niet veroordeeld zijn voor een concrete aanslag. BNR vroeg onze radicaliseringsexpert Maarten van de Donk naar de betekenis van dit bericht voor de situatie in Nederland.

Maarten over de situatie in Nederland: “De mensen die op terrorismeafdelingen zijn geplaatst en binnenkort vrijkomen hebben vaak straffen die niet heel lang waren. Dat heeft er mee te maken dat het moeilijk te bewijzen was wat ze in bijvoorbeeld Syrië of Irak hebben gedaan.”

En dan, deradicaliseren?

“Tijdens het gevangenschap wordt er gekeken hoe deze mensen teruggeplaatst kunnen worden in de samenleving. Deradicaliseren is best moeilijk: de mensen hebben bepaalde gedachten en om hun op andere gedachten te brengen is ingewikkeld. Je kunt er aan werken hoe deze mensen uit een radicale organisatie kunnen komen en hoe mensen gaan kiezen voortaan geweldloos te leven. Omdat de tijd in de gevangenis zo kort is, merk je vaak dat het niet genoeg is. Er kunnen in de gevangenis grote stappen worden gemaakt en je kunt er met mensen aan werken. Maar als gemeente, reclassering en alle andere partners moet je daar een goede opvolging aan geven en de mensen ook in de gaten houden als ze weer terug zijn in de samenleving.”

Het hele interview kunt u hier terugluisteren.