Gemeenten hebben hun eigen aanpak om polarisatie en radicalisering tegen te gaan, maar wat werkt? En hoe hebben actuele ontwikkelingen hier invloed op? In een online Kennissessie polarisatie en radicalisering bespraken wij met 40 professionals uit heel Nederland hun ervaringen op deze thema’s. De uitkomst van deze sessie hebben we samengevat in de infographic Lokale aanpak polarisatie en radicalisering.
Verschillende crisissen hebben ertoe geleid dat er meer anti-overheidssentimenten zijn. Grotendeels gevoed door de impact van de coronapandemie, maar ook door bijvoorbeeld de wooncrisis en de toeslagenaffaire.
Tijdens de Kennissessie deelden wij de ontwikkelingen in de coronacrisis, opgaven voor de lokale aanpak en zoekrichtingen voor de toekomst zoals RadarAdvies ze in de praktijk tegenkomt. Ook vertelden 2 gemeenten over hun ervaringen. In de aanbevelingen kwam vooral terug dat gemeenten proactief moeten zijn, goed moeten luisteren en informatie ophalen, want dit brengt de nodige nuance in een verhard debat.
Belangrijkste lessen
- Flexibiliseren van de aanpak polarisatie en radicalisering om in te kunnen blijven spelen op veranderingen.
- Vroege preventie is belangrijker dan ooit. Het is ook aan de overheid om het vertrouwen van de inwoners terug te winnen en weerbaarheid tegen ondemocratische invloeden te versterken. Investeer daarom in weerbaarheid, mediawijsheid en democratisch burgerschap.
- Combineer in de aanpak zowel online als offline preventie.
- Train eerstelijnswerkers, zoals jeugdhulp en boa’s, ook in het melden en signaleren van nieuwe vormen van radicalisering.